Klinische biologie

LBS heeft als missie actief bij te dragen tot een betere diagnostiek en opvolging van patiënten. Het laboratorium met zijn team van expert-klinisch biologen investeert steeds opnieuw om een uniek technisch platform te hebben, met competente medewerkers en een continue vorming.

LBS biedt hiervoor een uitgebreid gamma aan van meer dan 1500 verschillende testen, gaande van routine-onderzoek tot gespecialiseerde testen in de domeinen van:

Hematologie

De afdeling hematologie staat in voor de evaluatie van het perifere bloedbeeld. Hierbij worden door middel van cytometrische en microscopische technieken zowel afwijkingen qua aantal als qua vorm, bij de rode bloedcellen, de verschillende types witte bloedcellen en de bloedplaatjes onderzocht. Deze onderzoeken zijn onder andere belangrijk bij de diagnose van anemieën, infecties en ontstekingen, leukemieën en lymfomen. Een meer diepgaande en specifiekere differentiatie van de witte bloedcellen (o.a. B- en T- lymfocyten, NK-cellen) kan uitgevoerd worden door het gebruik van flowcytometrische technieken (immuunfenotypering). Deze laatste nemen een belangrijke plaats in bij de diagnose en typering van hematologische maligniteiten (o.a. leukemieën en lymfomen).

De afdeling hematologie is bovendien verantwoordelijk voor de bepaling van de verschillende bloedgroepen, het opsporen van irreguliere antistoffen, de bezinkingssnelheid van de rode bloedcellen en het geglycosyleerd hemoglobine HbA1c.

Bloedstolling

Door middel van diverse stollingstesten wordt onderzoek gedaan naar zowel bepaalde vormen van bloedingsneiging als van trombofilie.

Biochemie, immunochemie & hormonologie

De afdeling biochemie is verantwoordelijk voor de bepaling van een breed scala aan moleculen in serum, plasma of urine en in mindere mate in volbloed en dit door middel van verschillende chemische, enzymatische en elektroforetische technieken.
Deze moleculen zijn onder andere glucose, lipiden (o.a. triglyceriden en cholesterol), elektrolyten (o.a. natrium, kalium en chloride), moleculen met betrekking tot de nierfunctie (o.a. creatinine en ureum), eiwitten (o.a. albumine + fracties) en enzymes (o.a. AST, ALT, lipase, CK, enz.).

De immunochemie-tak bepaalt door middel van immunologische methodes – gebruikmakend van specifieke antistoffen – verschillende complexe moleculen zoals infectieuze en niet-infectieuze antistoffen (serologische bepalingen), bepaalde geneesmiddelen (o.a. anti-epileptica) en drugs (o.a. cannabis, cocaïne), immuunglobulines en bijhorende subklassen en andere specifieke eiwitten (o.a. CRP, b2-microglobuline), tumormerkers (o.a. PSA, CEA en CA 19.9), hormonen (o.a. schildklierhormonen, HCG en cortisol) en parameters betreffende de hartfunctie (troponine T, NT-pro-BNP).

Serologie & virologie

Bij serologisch en virologisch onderzoek wordt gekeken naar het voorkomen van antigenen (ziekteverwekkers) en antistoffen in bloed. Hierbij wordt gebruik gemaakt van verschillende technieken, grotendeels geautomatiseerd.

Immuniteit & allergologie

Voor de studie van het immuunsysteem bepaalt het labo o.a. antistoffen die een rol spelen bij allergie (totaal IgE, specifieke IgE’s en IgG’s) en auto-immuunziekten (o.a. ANF, anti-CCP, gliadine, enz.).

Toxicologie, drugsmonitoring & -testing

De afdeling voert testen uit op verschillende biologische vloeistoffen zoals serum, volbloed, RBC en urine in het kader van arbeidsgeneeskunde, toxicologie en klinische biologie.

LBS profileert zich als een referentiepunt voor zowel de controle van blootstelling van werknemers aan toxische stoffen (in kader van arbeidsgeneeskunde), voor de geneesmiddelenbewaking bij patiënten of drugsopsporing in het kader van intoxicaties en specifieke testen voor preventieve geneeskunde.

1. Arbeidsgeneeskunde
Het opsporen en doseren van metalen, biologische monitoring van solventen en hun metabolieten, enz. De toegevoegde waarde schuilt onder meer in een snelle rapportering van de resultaten en de adequate maximaal toelaatbare waarden bij blootstelling.

2. Dosering van geneesmiddelen en hun metabolieten (o.a. lithium, anti-epileptica, enz.)

3. Confirmatietesten voor drugscreeningstesten (o.a. amfetaminen, cocaïne, cannabis, opiaten, enz.)

4. Preventieve geneeskunde (o.a. glutathion, co-enzym Q10, enz.)

LBS legt de klemtoon onveranderlijk op een kwalitatieve, snelle en accurate analytische uitvoering. Het labo beschikt over hoogtechnologische apparatuur in onder meer vloeistofchromatografie (HPLC), gaschromatografie (GC(MS)) en atomaire absorptiespectrometrie (AAS).

Microbiologie, mycologie & parasitologie

De afdeling medische microbiologie houdt zich bezig met diagnostiek, de therapie en de preventie van infectieziekten.

Op het labo microbiologie wordt onderzoek gedaan naar infectieziekten die veroorzaakt worden door verschillende micro-organismen zoals bacteriën, virussen, schimmels en gisten, parasieten,...

Verschillende biologische materialen (urine, stoelgang, wisser, sputum,...) worden op voedingsbodems overgebracht. Dit laat toe om aanwezige en eventueel pathogene kiemen te laten groeien en zichtbaar te maken voor verdere identificatie en gevoeligheidsbepaling (antibiogram).

Moleculaire biologie & fertiliteit

De afdeling moleculaire biologie staat in voor de detectie van Chlamydia trachomatis en Neisseria gonorrhoae, gebruikmakend van state of the art real-time PCR.
De afdeling moleculaire biologie in het laboratorium CRI in Gent is tevens verantwoordelijk voor de opsporing van hoog risico (HR) humaan papillomavirus (HPV) genotypes; hierbij worden de genotypes als 16, 18 en ‘other HR’ gerapporteerd. Bovendien biedt CRI de moleculaire PCA3-test als hulp bij het opsporen van prostaatkanker bij mannen aan.

De mannelijke vruchtbaarheid of post-vasectomie status kan onderzocht worden aan de hand van telling, beweeglijkheid en morfologie in sperma.